19-11-14

De Adelaars van Rome #1. (SC) (Dargaud) (2012)

adelaars van romeTekst & tekeningen: Enrico Marini.

 

De macht en glorie van het Romeinse Rijk bereikt onder keizer Augustus een absoluut hoogtepunt. Nadat de Romeinen Gallië hebben ingelijfd, laten ze hun oog vallen op Germania. De Romeinse overheersing in Germania begint met de overwinning van Drusus op de Germaanse stammen en eindigt met de Slag bij het Teutoburgerwoud. In die legendarische slag hakten de Germanen, onder leiding van Arminius, drie Romeinse legioenen en hun hulptroepen in de pan. Nadien hebben de Romeinen onder leiding van Germanicus tevergeefs geprobeerd om de Germaanse gebieden terug onder controle te krijgen en de nederlaag van Varus bij het Teutoburgerwoud te wreken.

De Romeinen zijn op expeditie in de Germaanse gebieden tussen Rijn en Elbe met de bedoeling die bij het Romeinse Rijk in te lijven. Keizer Augustus heeft Drusus en zijn broer Tiberius de opdracht gegeven de barbaarse stammen te onderwerpen en het gebied te verkennen waarover in Rome de meest gruwelijke verhalen de ronde doen. Na drie jaren van uitputtende veldtochten verslaan de legioenen van Drusus de Sicambriërs, de Tencteren, de Usipeti en de Cherusken. Overwinnaars en overwonnenen sluiten vervolgens een verbond. De Germanen mogen hun wapens bij zich houden en worden gevraagd om te vechten aan de zijde van de Romeinse legioensoldaten. De leiders van Germania geven hun koningszonen als onderpand voor het pact. De jongens worden als gijzelaars meegenomen naar Rome, waar zij het Romeins burgerschap krijgen en opgenomen worden in de huishouding van vooraanstaande burgers. Zo vergaat het ook het hoofdpersonage, de jonge, blonde krijger Ermanamer, de zoon van koning Sigmar van de Cherusken. Ermanamer krijgt van de Romeinse keizer de naam Gaius Julius Arminius mee en komt onder voogdij te staan van Titus Valerius Falco, één van zijn beste officieren.

Echt welkom is Arminius niet ten huize Falco. De gepensioneerde militair heeft niet veel begrip voor de beslissing van de keizer om de jonge Germaan zoveel privileges toe te kennen. Marcus, de zoon van Falco en zijn echtgenote Albinia, is een verwende jongeman die van ‘die barbaarse slaaf’ niets moet weten. Tot grote frustratie van de pater familiae vliegt het onstuimige tweetal elkaar om de haverklap in de haren. Hij geeft de kolos Volcanos, die één van zijn beste centurio’s is geweest, de opdracht om van de jongens legioensoldaten te maken, ‘de beste soldaten ter wereld’. Marcus en Arminius worden niet alleen aan een harde fysieke training onderworpen, zij krijgen ook onderricht van privéleraren. Na verloop van tijd laten de twee jongelingen het voortdurende (bek)vechten achterwege en sluiten vriendschap. In tegenstelling tot de nogal teerhartige Marcus is Arminius een geboren krijger, die voor niets of niemand terugdeinst. Wanneer Marcus Arminius het leven redt wanneer die bedreigd wordt door een losgeslagen bruine beer, besluiten ze om bloedbroeders te worden.

Lucilla, de halfzus van Marcus, zorgt voor problemen wanneer het tweetal de jonge slavin Thalita zwanger maakt. Wanneer Lucilla zich neerbuigend uitlaat over de slavin, krijgt ze van Albinia een klap in het gezicht. Lucilla zint op wraak. Zij haat haar stiefmoeder, een Germaanse prinses die indertijd omwille van het Romeins-Germaanse pact met Falco is gehuwd maar die door Lucilla als ‘onuitstaanbare barbaarse’ wordt omschreven. Niet lang daarna komt Marcus’ moeder in vreemde omstandigheden om het leven. Na Albinia’s dood vertrekken Marcus en Arminius naar een militair kamp in Aquilea, waar ze zich laten opmerken door hun vechtkunst. In Rome zetten ze duchtig de bloemetjes buiten in het gezelschap van de luxeprostitué Morphea. Het album eindigt met een flashback, waarbij koning Sigmar van een oude helderziende vrouw te horen krijgt dat Ermanamer een grootse toekomst te wachten staat, en dat hij de Romeinen voorgoed uit het Germaanse grondgebied zal verjagen…

06:44 Gepost door Filip Hellemans in Adelaars van Rome | Permalink | Commentaren (0) | Tags: enrico marini, 2012 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.